In justitie

(i)         Primul nostru demers legal întreprins este reprezentat de plângerea formulată în data de 21.09.2007 către SUUB, prin care am sesizat instituţiei circumstanţele naşterii şi starea de sănătate a lui Sebastian. Plângerea astfel formulată a fost înaintată spre soluţionare Colegiului Medicilor din Bucureşti („CMB”) în octombrie 2007;

(ii)        Analizând faptele prezentate, CMB a decis, în decembrie 2007, sancţionarea medicilor implicaţi prin suspendarea din exerciţiul profesiei timp de 6 luni (dr. Cristian Rădoi), respectiv un an (dr. Mirela Moarcăş). Cadrele medicale cu privire la care s-a reţinut culpa medicală în cauză au contestat decizia de sancţionare, dosarul fiind trimis spre soluţionare Colegiului Medicilor din România („CMR”), în ianuarie 2008. Abia în data de 28.09.2009, după un an şi opt luni, CMR a pronunţat o decizie, în sensul anulării sancţiunilor aplicate anterior de CMB şi aplicării doar a  sancţiunilor de avertisment (dr. Cristian Rădoi) şi vot de blam (dr. Mirela Moarcăş), aceasta în condiţiile lipsei totale de responsabilitate şi gravei neglijenţe de care au dat dovadă în naşterea lui Sebastian-Nicholas, cauzându-i traumatisme grave şi ireversibile;

(iii)       În paralel, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din Bucureşti („OAMMB”) s-a autosesizat cu privire la circumstanţele naşterii lui Sebastian-Nicholas. În urma anchetei întreprinse, OAMMB a decis, în decembrie 2007, sancţionarea celor două asistente care s-au ocupat de gravidă în timpul travaliului, cu propunerea de suspendare din profesie timp de 6 luni (Roşca Silvia) şi, respectiv, propunerea de avertisment (Niţu Mariana);

(iv)      Subsemnaţii am contestat această hotărâre în faţa Comisiei Naţionale a Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (“OAMMR”). Între cele două instituţii s-a declanşat un conflict având ca obiect competenţa de soluţionare a contestaţiei astfel formulate. În final, s-a decis că pentru soluţionarea contestaţiei privind pe asistenta medicală Roşca Silvia este competent OAMMR, care a majorat sancţiunea iniţial aplicată, procedând la retragerea calităţii de membru al instituţiei, precum şi propunerea către Ministerul Sănătăţii de anulare a autorizaţiei de liberă practică a profesiei pentru o perioadă limitată de un an. Cu privire la soluţionarea contestaţiei privind pe asistenta medicală Niţu Mariana s-a stabilit competenţa OAMMB,

(v)       Întrucât nu s-a dat curs solicitărilor noastre nenumărate de a se ni se a se aduce la cunoştinţă decizia OAMMB, în iunie 2008, am decis chemarea în judecată a acestei instituţii pentru a se dispune obligarea acesteia în sensul comunicării soluţiei cu privire la contestaţia astfel formulată. În acelaşi timp, am contestat, pe cale judiciară, decizia OAMMR privind pe Roşca Silvia, solicitând instanţei de judecată aplicarea unei sancţiuni agravate asistentei medicale, şi anume propunerea de retragere definitivă a autorizaţiei de liberă practică a profesiei; in 2010 in instanta s-a hotarat scoaterea din profesie a lui Rosca Silvia insa Ministerul Sanatatii pana la aceasta ora nu a dispus punerea in practica a deciziei.

(vi)      În luna octombrie 2008, am câştigat, pe cale judiciară, dreptul de a afla rezultatul anchetei desfăşurate de OAMMB din Bucureşti cu privire la asistenta medicală Niţu Mariana (din păcate, în România, dreptul de a fi informat, în calitate de parte vătămată, trebuie câştigat în instanţă). Rezultatul anchetei desfăşurate de OAMMB a fost unul mai mult decât revoltător: asistentei medicale Niţu Mariana nu i s-a atras răspunderea pentru neglijenţa profesională gravă de care a dat dovadă cu prilejul naşterii lui Sebastian-Nicholas, întrucât între timp s-a pensionat, nemaifăcând parte din OAMMB;

(vii)     În data de 05.02.2008, subsemnaţii am sesizat Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti („Comisia de Malpraxis”).  În iulie 2008, Comisia de Malpraxis ne-a adus la cunoştinţă faptul că au fost desemnaţi 3 experţi pentru analizarea dosarului, precum şi obligaţia de achita onorariul acestora în cuantum de 8.000 RON, lucru pe care l-am făcut chiar în aceeaşi lună. Ulterior, nu am primit nicio comunicare şi nicio informaţie cu privire la stadiul dosarului. A trecut astfel mai bine de un an şi opt luni de la sesizarea adresată Comisiei de Malpraxis şi, în ciuda faptul că termenul legal de rezolvare a unei sesizări este de 3 luni, am primit raspuns in mai 2010 im singur rand: nu a fost malpraxis. Nicio motivatie pt raspuns; este de retinut faptul ca in ancheta comisiei de malpraxis punctul nostru de vedere si documentele noastre au fost refuzate!

(viii)     Totodată, menţionăm faptul că s-a deschis şi un dosar de cercetare penală cu privire la evenimentele medicale petrecute în legătură cu naşterea lui Sebastian-Nicholas, dosar instrumentat de Secţia 17 de Poliţie (dosar nr. 9979/P/2007). Faza cercetării prealabile a duratpână în aprilie 2009, perioadă în care subcomisarul Şerbănescu s-a mărginit doar să strângă (în cei doi ani de investigaţie) declaraţiile celor implicaţi. Începând cu această dată, dosarul a fost înaintat Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” („INML”) care a concluzionat in vara anului 2010 ca toate cadrele implicate se fac vinovate de leziunile suferite de fiului nostru.

Acest fapt nu a sensibilizat sub nici o forma sectia de politie nr 17 care a considerat ca expertiza nu a fost suficient de clara (!?! – politia nu are nici o competenta in acest sens) si a cerut inca o expertiza la INML desi a inceput urmarirea penala pt 4 persoane din cele implicate! Se estimeaza o perioada de 6-12 luni pana la finalizarea expertizei.

Vrem sa subliniem ca in ciuda faptului ca pana la acest moment procurorul desemnat (al treilea pana acum dupa spusele politiei – care a tinut din motive necunoscute noua sa nu ne lamureasca cine este procurorul cazului nostru ) nu a luat la cunostinta de continutul dosarului nostru. Au trecut 4 ani si ne aflam in faza cercetarilor! In fapt intreaga ancheta a stat sub semnul tegiversarii si multe din aspectele cu iz penal au fost neluate in seamna fara nicio explicatie!

Anul acesta am obtinut scoaterea din profesie a uneia dintre asistente si asteptam ca Ministerul Sanatatii sa puna in aplicare hotarararea judecatoaresca .

Inutil poate sa adaugam de amestecul unor persoane din clasa politica sau din structurile de conducere ale Politiei pentru a impiedica anchetarea faptelor.

Numarul total de procese incepute de catre familia noastra in acest caz este de 5 (au fost 7 dar cauzele s-au comasat). Trebuie sa subliniez ca cele relatate sunt rezumatul a 4 ani de intamplari tensionante cu consecinte deosebite asupra noastra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s